Kako se žaliti - 6 dragocjenih savjeta

Procijenili da imate valjani prigovor (reklamaciju)? 

Potrebno je brzo djelovati, pri čemu slijedite ove korake, koji će vam povećati vjerojatnost da ćete riješiti vaš problem na zadovoljavajući način:

  1. Čim utvrdite neispravnosti, prestanite koristiti proizvod/uslugu. Možete izgubiti pravo vraćanja robe/usluge, ako ih koristite nakon što ste otkrili neispravnosti .
  2. Kontaktirajte trgovca koji vam je prodao proizvod ili uslugu. Zatražite da razgovarate s osobom koja ima ovlaštenje za rješavanje problema, kao što su vođa smjene, vlasnik ili menadžer. Nikako se nemojte upuštati u istjerivanje pravde sa servisom, jer vi ste proizvod kupili od trgovca, a ne u servisu. Proizvod ste kupili da ga koristite, a ne da ga šaljete u servis.
  3. Nemojte kreirati "priču", budite kratki i jasni o tome što želite postići i ono što tražite - povrat novca, zamjena, naknada ili servisiranje .
  4. Nemojte nastupati emocionalno. Budite čvrsti, pristojni, ali uporni. Ne gubite živce, nemojte podizati glas, nemojte psovati ili biti osobno uvredljiv. Pokažite poštovanje. Trgovci će izbjegavati ispuniti zahtjeve primitivnim i nerazumnim ljudima.
  5. Nemojte pretjerivati ili davati lažne izjave u vezi s proizvodom/uslugom.
  6. Budite strpljivi. Dajte trgovcu ili trgovačkom društvu priliku da riješi problem.


Zapamtite, uvijek vodite evidenciju o tome s kim ste razgovarali, datum kada ste razgovarali i uložili žalbu/prigovor i što vam je trgovac rekao. Čuvajte kopije svih dokumenata koje ste slali pismenim putem.

Ako ne uspijete sami riješiti problem, obratite se nama, Područnom savjetovalištu za zaštitu potrošača Duga Resa.

Na vrh